Handboek voor Vlinderfans is uit!

  • Datum: 06-11-2023

Eindelijk na 2 jaar hard werken is één van de mooiste boeken waar ik de illustraties voor heb mogen maken, uitgekomen.

Dit rijk geïllustreerde boek neemt je mee in de wonderbaarlijke wereld van de vlinders. Natuurlijk wordt er uitgebreid verteld hoe een vlinder-ei stap voor stap in een prachtige vlinder verandert. Maar wist je ook dat een nachtpauwoog-mannetje geen neus heeft en toch op vier kilometer afstand kan ruiken waar een vrouwtje op hem wacht? Of dat een sint-jansvlinder een nachtvlinder is, maar overdag vliegt? En wat dacht je van het gentiaanblauwtje? Deze vlinder kan alleen overleven dankzij de klokjesgentiaan (plant) en een behulpzame kolonie mieren, die voor de rups zorgen.

Deze en nog vele andere fascinerende weetjes, naast mooie verhalen over de belangrijkste vlinderfamilies, maken dit boek zo bijzonder.
Een vlinderboek als geen ander! Tot stand gekomen in samenwerking met De Vlinderstichting!

Hoe het boek tot stand is gekomen!

Het Handboek voor Vlinderfans is het vervolg op het Handboek voor Bijenfans. Dit laatste boek is in 2018 verschenen, en mag een succes heten. Vanwege dit succes was het een logische vervolg om een nieuw boek uit te brengen. Het thema vlinders fladderde al een tijdje in onze hoofden en niet zonder reden. Vlinders fascineren ons. En met ons bedoel ik Gerard Sonnemans (schrijver), Lisa Strijbosch (vormgeefster) en ik (illustrator).

Teksten

Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans is net als voor het bijenboek in de boeken gedoken, heeft het internet afgespeurd en heeft contacten gelegd met vlinderexperts. En als je echte vlinderexperts zoekt, dan kom je vanzelfsprekend uit bij de Vlinderstichting. Het enthousiasme van de Vlinderstichting voor ons boek, heeft geleid tot een zeer nauwe samenwerking.

Illustraties

Nadat de teksten waren geschreven, was het mijn beurt om de illustraties te gaan maken. Net als het Handboek voor Bijenfans was de insteek om het boek rijkelijk op te fleuren met prachtige tekeningen. Tekeningen die het verhaal vertellen over het leven van vlinders. Ruim anderhalf jaar heeft dat in beslag genomen. Maar wat was het een genot om deze fascinerende insecten vast te leggen op papier.

Door te letten op detail zie je zoveel meer. Zelfs in een vleugel van een koolwitje zit zoveel detail en wat dacht je van de ‘saaie’ nachtvlinders? heb je die wel eens goed van dichtbij bekeken? Zo saai blijken ze helemaal niet te zijn. En dan heb ik het niet eens gehad over al die prachtige rupsen, in zoveel verschillende kleuren en vormen. Maar met het tekening van één rups ben je er vaak niet. Rupsen vervellen 4-5 keer en elke keer verandert ook weer de tekening van de rups. Ook het verpoppen gaat in verschillende fases. Zo leuk om dat ook vast te leggen. Al met al zit het boek vol met enkele honderden illustraties van eitjes, rupsen, poppen, vlinders, waardplanten en bloemen.
Illustraties van veel voorkomende dagvlinders, onopvallende nachtvlinders, bijzondere rupsen, vlinders zonder vleugels, tropische vlinders, …
te veel om op te noemen. Laat je gewoon verrassen!

Vormgeving

Aan Lisa Strijbosch de schone taak om de teksten en illustraties samen te voegen tot een mooi geheel. Van elke spread heeft ze een waar kunstwerk weten te maken, waarbij de teksten en de illustraties op een geweldige manier tot hun recht komen en de lezer uitdaagt om met veel plezier de spread tot zich te nemen.

BESTEL HIER>>>

  • Handboek voor Vlinderfans
  • Handboek voor vlinderfans cover2klein
  • handboek voor Vlinderfans binnenwerk scaled
  • handboek voor Vlinderfans binnenwerk3 scaled
  • handboek voor Vlinderfans binnenwerk5 scaled
  • handboek voor Vlinderfans binnenwerk2 scaled
  • handboek voor Vlinderfans binnenwerk4 scaled